EDUKACJA KULTURALNA I REGIONALNA

Informacje

Ostatnio przeglądane

ocalić od zapomnienia TRADYCJE POLSKIEGO STOŁU Zobacz większe

TRADYCJE POLSKIEGO STOŁU

OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA

Nowy produkt

Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych.

Więcej szczegółów

63,00 zł brutto

Opis

Autor:Barbara Ogrodowska
ISBN:978-83-7495-788-5
Stron:360
Wymiary:200x200
Oprawa:twarda
Data wydania:wyd.1 - 2010
WydawnictwoMUZA

Więcej informacji

Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.