Brak produktów
Ostatnio przeglądane
W prezentowanej, I części książki...
Nowy produkt
W prezentowanej, I części książki znajdą Państwo przygotowane, wzorcowe jadłospisy i diety dla schorzeń najczęściej występujących w Polsce, takich jak choroby wrzodowe, żołądka lub dwunastnicy, zapalenie pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, trzustki, okresy rekonwalescencji, a dokładnie:
Autor: | red. Leszek Jurek opr.Maria Jagiełło |
ISBN: | 978-83-929189-2-9 |
Stron: | 313 |
Wymiary: | 165x235 |
Oprawa: | miękka |
Data wydania: | wyd.1 - 2010 |
Wydawnictwo | Lexdruk |
- diety łatwostrawne (stany gorączkowe, okresy rekonwalescencji, stany wyrównane po ostrych zapaleniach błony śluzowej i żołądka, żywienie ludzi w podeszłym wieku); & 8722; diety bogatoresztkowej (racjonalne żywienie, zaparcia, zespół jelita drażliwego, jeśli głównym objawem są zaparcia) & 8722; diety oszczędzające z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (choroba wrzodowa lub dwunastnicy, nieżyty żołądka, przepuklina rozworu żołądkowego, nadkwaśność żołądka); & 8722; diety z ograniczeniem tłuszczu i błonnika (zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie dróg żółciowych, zapalenie trzustki, kamica dróg żółciowych, kamica dróg trzustkowych, zaburzenia motoryczne pęcherzyka żółciowego) podzielone oddzielnie dla kobiet & 8211; wiek 21-59 lat, mężczyzn & 8211;wiek 21-64 lata oraz ludzi starszych, w sezonach wiosenno- letnim i jesienno- zimowym. Znajdujące się w publikacji jadłospisy zawierają wszystkie wartości odżywcze, zawartość kaloryczną, wagę poszczególnych składników posiłków w ciągu dnia. Co najważniejsze, wszystkie diety, przykłady opatrzone są w tabele zapotrzebowania surowcowego. W publikacji znajdują się ponadto wykazy produktów dozwolonych oraz zabronionych dla poszczególnych diet. Wszystkie przykłady oparte są na najbardziej aktualnej i dostępnej bibliografii a przede wszystkim są zgodne z wymaganiami Instytutu Żywności i Żywienia (zgodne z treścią zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 24.06.1974), opracowane na podstawie tabel norm Żywienia FAO/WHO, jak również tabel opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia.