DIETETYKA, KOSMETYKA, URODA

Informacje

Ostatnio przeglądane

Żywienie człowieka Zobacz większe

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA t.1

Podstawy nauki o żywieniu

Nowy produkt

Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia;ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.


    Więcej szczegółów

    59,90 zł brutto

    Opis

    Autor:red. Jan Gawęcki
    ISBN:978-83-01-16320-4
    Stron:559
    Wymiary:165x240
    Oprawa:miękka
    Data wydania:wyd.3 - dodr.2 - 2012
    WydawnictwoNaukowe PWN

    Więcej informacji

    W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienieczłowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.

    Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

    Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.